Враца

Враца води началото си от богато тракийско селище и през вековете остава важен занаятчийско-търговски, а по късно и индустриален център. Днес Враца е голям административен, стопански и културен център, находящ се на 116 км. от столицата София. Враца носи името си от красивия скален пролом „Вратцата”, отвесните скали на който  са най-високите на Балканския полуостров. В местността „Градището” край пролома Вратцата е намерен надпис от 13 век, в който за първи път се споменава името „Вратица”.

Враца е средище на активен културен живот и се слави със своите културни институти – Читалище „Развитие”, Дворец на културата, Регионален исторически музей с Художествена галерия, Драматично-куклен театър, Етнографско – възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански”.

Природните забележителности на територията на общината и символите на града превръщат Враца в уникална и желана туристическа дестинация за любителите на планината, алпинизма, религиозния туризъм, пара и делта-планеризма, спелеологията, селския и еко туризъм. На разположение на туристите са ски пистите около хижа Пършевица, многобройните екопътеки и пешеходни маршрути.

Събития:
Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”, който се провежда ежегодно на 29, 30 април и 1 май в град Враца.

Ежегодeн национален поход „По пътя на Ботевата чета”
През 1947 год. 17 Ботеви поклонници-туристи преминават по пътя на Ботевата чета и полагат началото на най-голямата родолюбива проява в българското туристическо движение. Походът се провежда ежегодно от 27 май до 2 юни по 120 км маршрут от Козлодуйския бряг до връх Околчица. Най-многобройни са били участниците в похода през 1976 год., когато са се включили 8 600 туристи.

Празникът на баницата се провежда в село Баница, община Враца през първата десетдневка на месец май. Празникът има 11 годишна история. Участие в него вземат майстори на баници от цялата община. В кулинарната изложба участват между 80 и 100 участника, между които се избират най-вкусните баници в различни категории. 

Туристически информационен център

Дирекция на Природен парк ”Врачански Балкан”
гр. Враца, 3000, разклона за село Паволче, п.к 241
Тел: +359 189 22 68
е-mail: vratchanskybalkan@abv.bg
www.vr-balkan.net


 

За контакти с представители от дестинацията

Община Враца
гр. Враца 3000, ул. „Стефанаки Савов”  №6
Тел: +359 92 663 117, 62451 (вътр. 321); факс: +359 92 627 085
e-mail: obshtinavr@b-trust.org

Събития

Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”, който се провежда ежегодно на 29, 30 април и 1 май в град Враца.

Ежегодeн национален поход „По пътя на Ботевата чета”

Празникът на баницата 

Препоръчваме да видите

Водопадът „Скакля”

Водопадът „Скакля”Водопадът „Скакля”

„Скакля” е сред най-високите водопади в България.
Историческия връх „Околчица”

Историческия връх „Околчица”Историческия връх „Околчица”

Лобното място на Христо Ботев, един от националните герои на България, се намира под връх Камарата на 17 км. от град Враца в местността Йолковица във Врачанския Балкан.
Природната забележителност „Божият мост” и пещерата

Природната забележителност „Божият мост” и пещератаПриродната забележителност „Божият мост” и пещерата

Божи мост (известен и като Жабокрек) е естествен скален мост в Чиренско-Лиляшкия карстов район на около 15 км северно от Враца.
Пещера Леденика

Пещера ЛеденикаПещера Леденика

Пещера Леденика е разположена на 16км от Враца, на 830м. надморска височина и е сред най-посещаваните пещери в България. 
Регионален исторически музей град Враца

Регионален исторически музей град ВрацаРегионален исторически музей град Враца

Съхранява над 120 000 артефакта, а сред експозициите най-атрактивни са древните тракийски съкровища от Могиланската могила, Букьовското, Галишкото и Рогозенското съкровище, което е най-голямото намирано досега.
Природната забележителност „Вратцата”

Природната забележителност „Вратцата”Природната забележителност „Вратцата”

Природната забележителност проход „Вратцата” е рай за алпинисти и туристи.
Природен парк „Врачански Балкан”

Природен парк „Врачански Балкан”Природен парк „Врачански Балкан”

Природен парк „Врачански Балкан” е с територия от 28 844,8 х.а. и включва по-голямата част от Врачанската планина и масива Лакатнишките скали.
Враца - "Врата към съхранената природа"

Съкровището от РогозенВраца - "Врата към съхранената природа"

Находката от Рогозен е едно от най-значимите антични съкровища, открити в Югоизточна Европа. 

Куртпашова кулаВраца

Кулата на Куртпашовци се намира в западната част на главния площад на Враца и е типична къща-крепост. 

Етнографско-възрожденски комплекс “Св.Софроний Врачански”Враца

Комплексът е част от Регионалния исторически музей. Разгънатата му площ е 5,5 дка и включва две обществени сгради – църква и училище и три красиви възрожденски къщи. 

Кула на МешчиитеВраца

Един от символите и забележителностите на града. 

Съкровището от РогозенВраца

Находката от Рогозен е едно от най-значимите антични съкровища, открити в Югоизточна Европа.
Враца
Тази страница е създадена в рамките на подписано споразумение за безвъзмездна финансова помощ № SI2.ACGRACE044883600 за проект «Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България», съфинансиран от Европейската комисия като част от Рамкова програма за конкурентоспособност и иновации (РПКИ), която има за цел да насърчи конкурентоспособността на европейските предприятия. Цялата отговорност за съдържанието й се носи от бенефициента – Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и при никакви обстоятелства не може да се счита, че същата отразява официалното становище на Европейската комисия.”. Страницата се актуализира и поддържа от Министерството на туризма по проект «Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България - II», финансиран по програма COSME 2014-2020 г.
loader