Начало » EDEN дестинации » Сапарева баня

Сапарева баня

Дестинация Сапарева баня – пулсираща в горещия водовъртеж на днешния и бъдещ ден – от Древните Германея и Дунакс до днешните Сапарева баня и Рила планина. Дестинацията предлага различни видове туризъм през четирите сезона от годината – планински, зимен и летен, ски, ледено и скално катерене, еко, балнео и СПА, културно-исторически и религиозен. Почитателите на българските традиции могат да се насладят на местния фолклор, да бъдат част от празниците, които се редят през цялата година, да усетят духа на планината и на хората, живеещи в подножието й. Докоснете се до „Живата вода”, съчетайте лечебния й ефект с освежаваща разходка в Рила планина, с гостоприемството и спокойствието на този край, запазил частици от древността.

В района на Сапарева баня се намират най-горещите минерални извори в България и континентална Европа, като безспорната атракция е гейзер-фонтан с температура на водата 102 градуса. Врящата вода може да свари яйце за 5 минути.

Високо в Рила е разположено едно от най-магнетичните кътчета на България - Седемте Рилски езера, считани за най-енергийното място в България и един от трите световни енергийни центъра. Смята се, че тук е вратата към Агарта  - мястото, от което може да се влезе в друго измерение, в по-висши светове и вероятно неслучайно тук развива своето учение Петър Дънов – вдъхновителя на Бялото братство.

Дестинация Сапарева баня предлага многобройни възможности за пешеходен и еко туризъм, свързани в пешеходни маршрути и екопътеки от ниската до  високата част на планината - По пътя на „Живата вода”, включващ  част от Европейски туристически маршрут Е 4 – Витоша – Верила – Рила – Пирин – Пелопонес, живописните каньони  на реките Джерман, Скакавица и Горица; екопътека Валявица, курорта Паничище, безотточно езеро „Паничище”, Сухото езеро,  резерват Скакавица и Скакавишкия водопад; Върховете Дамга (2670 м) и Кабул (2581 м); „Сълзите на слънцето” -  емблематичните Седем рилски езера. Интересни за посещение са и Седемте овчарченски водапада, екопътека Горица и Соколов изглед; многобройните църкви, манастири, оброчища и аязма и отпийте от тяхната лековита вода.

Водопад Горица  е един от седемте Овчарченски водопада, разположен на 900 м надморска височина, в северното подножие на Рила планина, с воден пад 39 метра. Изходен пункт към водопада  са двете тепавици, построени на река Горица и екопътеката, която  отвежда за около 25 минути до водопад Горица и Соколов изглед.

В рамките на Национален парк ”Рила”, в резерват „Скакавица”  на 1750 метра н.в. е разположен най- високият водопад  в Рила планина - Скакавица с воден пад 70 м. Водопадът представлява  впечатляваща картина,  образувана от падащите води на река Скакавица  върху скалните откоси и е несравнима тръпка за любителите на скалното  и ледено катерене.

Вижте повече за Сапарева баня тук.

Събития:

Кукерски празник в Община Сапарева баня
Празникът се провежда ежегодно на 1 януари и бележи началото на новата година. Сурвакарските групи и плашилата (кукерите) тръгват от центъра на Сапарева баня и обикалят града, като изпълняват своята комична, но жизнерадостна програма, символизираща победата на доброто и прогонването на злото с настъпването на новата година. Най-колоритните групи и най-оригиналните маски получават отличия и награди.

Тодоровден
На Тодоровден (съботният ден от първата седмица на Великия пост) по стара традиция се организира  надбягване  с коне   на градския стадион в Сапарева баня. Обичаят е много стар и въплъщава в себе си както най-древните представи от времето на траките за почитане на конника като митичен герой и върховно божество, така и преживелиците от войнските традиции на прабългарите, прочути с уменията си като превъзходни конници.

Събор на Дъновистите
Последователите на Петър Дънов посрещат всяко  лято на 19 август Божествената Нова година край езерото Бъбрека в района на Седемте Рилски езера. След посрещането на слънцето от Молитвения хълм, хората от братството танцуват на поляната до Бъбрека ритуалния си танц „Паневритмия”, който съчетава в себе си движение, музика и текст. Според Петър Дънов изкачването до езерата е движение от физическия свят към света на най-фините енергии.

Туристически информационен център

Посетителски информационен център „Гейзера“ – гр. Сапарева Баня
гр. Сапарева баня 2650, зона „Гейзер“
Тел. +359 707 22332;
е-mail: infcenter_sapb@abv.bg
работно време: понеделник – петък от 8.45до 17.30 ч.
http://www.saparevabanya.bg

Посетителски информационен център за национален парк „Рила“, к.с. Паничище
Тел. +359 701 56757;
Работно време: всеки ден от 9.00 до 17.30 ч.


Събития

Събор на Дъновистите - всяко  лято на 19 август


Препоръчваме да видите

К.С. Паничище

К.С. ПаничищеК.С. Паничище

Планинският курорт „Паничище“ е разположен в северозападната част на Рила планина сред красиви и свежи иглолистни гори на 1350-1450 м надморска височина и граничи с националния парк „Рила".
Национален парк Рила

Национален парк РилаНационален парк Рила

В местността „Зелени преслап” се намира един от осемте главни входа на НП „Рила” и резерват Скакавица, който е част от   парка, съхранил в себе си уникална  флора, фауна, най-високия водопад в Рила - Скакавица, река Скакавица и езерото Скакавица - събиращи води от преспите и топящия се сняг от Кабулския дял на Рила.
Средновековна църква „Св. Никола”

Средновековна църква „Св. Никола”Средновековна църква „Св. Никола”

Средновековна забележителност в центъра на град  Сапарева баня, строена през XIII в – национален паметник на културата.
Седемте Рилски езера

Седемте Рилски езераСедемте Рилски езера

Най-красивата и посещавана езерна група в Рила планина. Представляват ледникови езера, стъпаловидно разположени в най-високата част от територията на планината, в един от най-големите рилски циркуси.
Резерват Скакавица и Скакавишки водопад

Резерват Скакавица и Скакавишки водопадРезерват Скакавица и Скакавишки водопад

Великолепна и живописна местност по долината на река Джерман, богата на дивеч, в която могат да се видят редки растения, вековни гори и  живописния водопад Скакавица.
Водопад Горица

Водопад ГорицаВодопад Горица

Един от седемте Овчарченски водопада, разположен на 900 м надморска височина с воден пад 39 метра.
Гейзера-фонтан

Гейзера-фонтанГейзера-фонтан

В град Сапарева баня се намира единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан с температура на водата 102ºС, изригващ естествено.  Врящата вода може да свари яйце за 5 минути.
Сапарева баня
Тази страница е създадена в рамките на подписано споразумение за безвъзмездна финансова помощ № SI2.ACGRACE044883600 за проект «Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България», съфинансиран от Европейската комисия като част от Рамкова програма за конкурентоспособност и иновации (РПКИ), която има за цел да насърчи конкурентоспособността на европейските предприятия. Цялата отговорност за съдържанието й се носи от бенефициента – Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и при никакви обстоятелства не може да се счита, че същата отразява официалното становище на Европейската комисия.”. Страницата се актуализира и поддържа от Министерството на туризма по проект «Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България - II», финансиран по програма COSME 2014-2020 г.
loader