Начало » EDEN дестинации » Сандански

Сандански

Сандански е райско кътче, в което очите и дъхът се наслаждават на чиста природа и лековити вода и въздух. Земя с хилядолетна история, съхранила следи от праисторическо, тракийско, елинистично, римско, византийско, турско и възрожденско присъствие. Край, богат на слънце, което хората от векове съхраняват в тежкото мелнишко вино и вкусните гозби - смесица между традиционни български и средиземноморски рецепти.

Сандански се намира в югозападна България, заобиколен от множество планини и само на час път от Егейско море. От земите бликат термални извори с различна температура (42-81°С), ниска минерализация и богат химически състав, а съчетанието им с мекия средиземноморски климат, средногодишна температура от 14°С и многото слънчеви дни дават богати възможност за отдих, СПА релакс и лечение на множество заболявания. Неслучайно се носи славата на Сандански като най-добрата естествена лечебница на дихателни болести в Европа.

Под съвременен Сандански лежат останките на античен град, възникнал около минералните извори през II хилядолетие пр.н.е. От тракийското племе меди, обитавало околностите му, произхожда Спартак - водачът на най-голямото въстание (74 г.) в Римската империя.

До VI век градът е един от първите християнски епископски центрове в България. В края на VI век той приема името Свети Врач в памет на Светите братя безсребърници Козма и Дамян. Ценни паметници от тези стари времена са раннохристиянска базилика от II век и комплекс от антични постройки, разположени на открито и със свободен достъп, които продължават да се проучват и реставрират.

Югоизточно от Сандански се намира природна забележителност «Мелнишки пирамиди» - плиоценски езерни образувания, разположени на площ от около 1 165,6 ха и достигащи на височината до 100 м. Сред пейзажа на Мелнишките пясъчни скали е разположен град Мелник, паметник на българската средновековна и възрожденска архитектура.

Роженският манастир и Мелнишките пирамиди са обявени за природен и културно-исторически резерват. Регионът е известен с мелнишкото вино, на което е бил любител и Чърчил. То се съхранява в изби изкопани дълбоко в скалите. През Възраждането славата на виното минава границите на България и стига до градове като Венеция и Генуа.

Само на 16 км от Сандански се намира местността Рупите - защитената местност, известна с лечебните си минерални извори с температура 74°C. Тук минава Via Aristotelis - един от двата основни миграционни пътя на птиците през територията на страната, което позволява в района да се наблюдават 201 вида птици. В местността Рупите се намира и храм-паметникът „Св. Петка Българска”, построен през 1994 г. Местността е известна преди всичко и като място, свързано с пророчицата Ванга, и с това привлича хиляди поклонници и туристи.

Пресичайки мелнишките пирамиди по еко-пътека се стига до село Златолист. То е известно с манастира „Свети Георги“, в който черквата е дълбоко вкопана в земята. Там в началото на миналия век е живяла Преподобна Стойна – монахиня и пророчица, която помагала на хората. 

Туристически информационен център

гр. Сандански, 2800, ул. „Македония” №28
GSM: +359 884 898 976
е-mail: tic.sandanski@gmail.com
Skype: TIC Sandanski
www.sandanskibg.org 

За контакти с представители от дестинацията

Сдружение на Хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите
Гр. Сандански, 2800, ул. „Македония” №1
тел./факс: +359 878 80 90 88;
е-mail: ahrt_sandanski@abv.bg
www.ahrt-sandanski.com 


 

Препоръчваме да видите

Сандански

Национален парк ПиринСандански

Национален парк Пирин обхваща по-голямата част от планината Пирин, разположена в Югозападна България и е един от трите национални парка в България. Заради своята уникално природно и културно богатство Пирин е обявен за обект от списъка на ЮНЕСКО. 
Сандански

РупитеСандански

Защитената местност Рупите е известна с лечебните си минерални извори с температура 74°C и с дебит до 35 л/сек.
Роженски манастир

Роженски манастирРоженски манастир

Роженският манастир "Свето Рождество Богородично" е най-големият манастир в Пиринския край и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес.
Мелнишки скални пирамиди

Мелнишки скални пирамидиМелнишки скални пирамиди

Природната забележителност е разположена югоизточно от гр. Сандански и обхваща площ от около 1 165,6 ха.
Кордопуловата къща

Кордопуловата къщаКордопуловата къща

Най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров запазена до днес, построена през 1754 г. специално за производство, съхранение и търговия на вино.
Паметник на Спартак

Паметник на СпартакПаметник на Спартак

Паметникът се намира в гр. Сандански и увековечава легендарният тракиец Спартак, произхождащ от местното племе меди, водач на най-голямото робско въстание в историята на Римската империя.
Раннохристиянска базилика от II век и античен комплекс

Раннохристиянска базилика от II век и античен комплекс, гр. СанданскиРаннохристиянска базилика от II век и античен комплекс

Разположени на открито и със свободен достъп, в непосредствена близост до музея, съдържат следните обекти: Епископска базилика, баптистерий, атрий с колонада, помещения и сгради, които продължават да се проучват и реставрират.
Градски археологически музей

Градски археологически музейГрадски археологически музей

Музеят е разположен "ин сито", т.е. на място, върху останките на раннохристиянска "Базилика на епископ Йоан". 
Сандански
Тази страница е създадена в рамките на подписано споразумение за безвъзмездна финансова помощ № SI2.ACGRACE044883600 за проект «Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България», съфинансиран от Европейската комисия като част от Рамкова програма за конкурентоспособност и иновации (РПКИ), която има за цел да насърчи конкурентоспособността на европейските предприятия. Цялата отговорност за съдържанието й се носи от бенефициента – Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и при никакви обстоятелства не може да се счита, че същата отразява официалното становище на Европейската комисия.”. Страницата се актуализира и поддържа от Министерството на туризма по проект «Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България - II», финансиран по програма COSME 2014-2020 г.
loader