Начало » EDEN дестинации » Кюстендил

Кюстендил

Кюстендил е познат като градът на минералните извори, черешите и ябълките, родно място на един от големите български художници - Владимир Димитров-Майстора. Градът е разположен в най-западните покрайнини на България, място с неповторимо релефно разнообразие. Разсечен от дивни планини, затворили помежду си низ от плодородни котловини и живописни долини, през които като сребърни нишки минават реки. Още през V-VI пр. н. ера траките открили лечебните свойства на топлата минерална вода, после пак благодарение на нея римляните превърнали града в крепост, но и в балнеоложки курорт, наричайки го Пауталия – един от големите антични градове в провинция Тракия.
Късноантична и средновековна крепост "Хисарлъка" се намира на най-високата равнинна част на хълма „Хисарлъка”, издигащ се на 2 км югоизточно от Кюстендил. Крепостта е изградена в края на IV-началото на V в. Поправяна през VI в., тя преживява Първата и Втората българска държава. Крепостта на хълма Хисарлъка е от най-значимите на територията на България.

Със своите 40 минерални извора град Кюстендил се слави като център за балнеолечение. Благодарение на своя минерален състав водата е особено подходяща за лечение на мъжки и женски стерилитет, заболявания на опорно-двигателния апарат, травматично-ортопедични и невралгични заболявания.

Свидетелство, че градът е бил значително курортно селище от древността са римските терми, един от символите на града. Датировката на термите на Пауталия е в границите на ІІ-ІІІ в. Те са обявени за археологически паметник от национално значение.

Кюстендил е опорна точка за планина Осогово и нейния първенец Руен /2251м/. Тя е лесно достъпна и проходима. Маркираните туристически маршрути с различна продължителност и трудност преминават през територии с голямо разнообразие на редки, защитени и застрашени видове растения. Изградени са три ски писти, които предоставят отлични условия за ски и сноуборд както за начинаещи така и за напреднали.

При Кюстендил на територията на България влиза и трасето на европейския веломрашрут «По пътя на желязната завеса»  

Посетете: Туристически портал – Кюстендил

Разгледайте: Брошура Животворната вода на Улпия Пауталия - Велбъжд - Кюстендил

Гледайте:

http://www.youtube.com/watch?v=IJ4bTkXuiO4&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=ScXKsnkelG8&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=AR7BIK_ZoTc&feature=player_embedded
Туристически информационен център

Отдел Туризъм към Община Кюстендил
гр. Кюстендил 2500, пл. Велбъжд №1
тел. +359 78 551166, факс +359 78 551004
e-mail: tourism@kustendil.bg
www.kustendil.bg

 

Регионален исторически музей „Академик Йордан Иванов”
гр. Кюстендил 2500, бул.“България“ № 55
Тел. +359 78 550095; e-mail: rmuseum.kn@abv.bg
www.kyustendilmuseum.primasoft.bg
  

Събития


м. юни – Празник на черешата
Черешите – предвестници на лятото, ключът от вратата към берекета и успеха на кюстендилския овощен край!
На „Празника на черешата“ се представя изложба-конкурс на разнообразни сортове череши, отглеждани от земеделските производители в региона. Провежда се в последните петък и събота на м. юни всяка година.
Открийте многообразието на черешовия свят – вкусни пити и кекс с череши, черешово сладко и сиропи!

 

Препоръчваме да видите

Полско - Скакавишки водопад – с. Полска Скакавица.

Полско - Скакавишки водопад – с. Полска Скакавица.Полско - Скакавишки водопад – с. Полска Скакавица.

Водопадът е разположен на десния стръмен бръг на река Струма, край село Полска Скакавица. Той е трети по височина в България след Райското пръскало и Скакля. Височината на водния пад е 70 м. Пътят до водопада е проходим и лесно достъпен. 
Пиркова кула

Пиркова кулаПиркова кула

Средновековната отбранителна кула в гр. Кюстендил позната под името “Пиркова” се намира в централната част на града до римските терми.
Връх Руен /2251 м/ - планина Осогово

Връх Руен /2251 м/ - планина ОсоговоВръх Руен /2251 м/ - планина Осогово

Най-високият връх в планина Осогово е връх Руен /2251 м/ и е един от стоте национални туристически обекта.
Къща - музей "Димитър Пешев"

Къща - музей "Димитър Пешев"Къща - музей "Димитър Пешев"

Къщата-музей "Димитър Пешев" се намира в центъра на гр. Кюстендил. Тя е точно копие на родната къща на политика, известен със своята роля за спасяването на българските евреи.
Регионален исторически музей "Акад. Йордан Иванов"

Регионален исторически музей "Акад. Йордан Иванов"Регионален исторически музей "Акад. Йордан Иванов"

Регионалният исторически музей опазва и представя ценни експонати в отделите Археология и недвижими културни ценности, (праистория, античност, средновековие); Нумизматика; Етнография; История на българските земи (ХV-ХІХ в.); Нова и най-нова история.
Художествена галерия "Вл. Димитров - Майстора"

Художествена галерия "Вл. Димитров - Майстора"Художествена галерия "Вл. Димитров - Майстора"

Художествената галерия “Владимир Димитров – Майстора” е посветена на великия български художник и разполага с 8 експозиционни зали, 1 лекционна, 1 графична и още две зали за временни изложби. 
Музеен комплекс "Свети Георги"

Музеен комплекс "Свети Георги"Музеен комплекс "Свети Георги"

Комплексът включва църквата „Свети Георги”, както и реставрираното и адаптирано за експозиционни цели на Регионален исторически музей Кюстендил бивше възрожденско училище в двора на комплекса. 
Късноантична и средновековна крепост „Хисарлъка” и лесопарк „Хисарлъка”

Късноантична и средновековна крепост „Хисарлъка” и лесопарк „Хисарлъка”Късноантична и средновековна крепост „Хисарлъка” и лесопарк „Хисарлъка”

Намира се на хълма "Хисарлъка", който се издига на 2 километра югоизточно от град Кюстендил, в подножието на планина Осогово. Крепостта е архитектурно-строителен паметник на културата с категория „национално значение”.
Римски терми

Римски термиРимски терми

Намират се в централната част на града и са Археологически паметник на културата от национално значение.
Кюстендил
Тази страница е създадена в рамките на подписано споразумение за безвъзмездна финансова помощ № SI2.ACGRACE044883600 за проект «Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България», съфинансиран от Европейската комисия като част от Рамкова програма за конкурентоспособност и иновации (РПКИ), която има за цел да насърчи конкурентоспособността на европейските предприятия. Цялата отговорност за съдържанието й се носи от бенефициента – Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и при никакви обстоятелства не може да се счита, че същата отразява официалното становище на Европейската комисия.”. Страницата се актуализира и поддържа от Министерството на туризма по проект «Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България - II», финансиран по програма COSME 2014-2020 г.
loader