Начало » EDEN дестинации » Казанлък

Казанлък

Казанлък, разположен в Долината на розите и тракийските царе, разполага с богати ресурси за развитие на културен, събитиен, еко и селски туризъм – празници на розата и тракийските владетели, съхранени традиции, уникални археологически паметници и историческо наследство от Неолита до Възраждането. В района на Казанлък са проучени над 100 тракийски могили, девет от които са отворени за посещение. Казанлък се намира до най-големия и много живописен резерват в Стара планина – “Джендема”. В непосредствена близост до града се намират още един резерват и 5 защитени местности.

Край Казанлък са открити уникални находки, свързани с историята на Одриското царство на траките. В гробната могила “Голяма Косматка” е открит великолепен златен венец на тракийския цар Севт ІІІ и ритуално погребана бронзова глава от негова статуя. В царската гробница в могила “Светица” е намерена златна маска с индивидуализирани черти и пръстен-печат – едни от най-ценните находки не само в Долината на тракийските царе, но и в цяла България.

Казанлъшката тракийска гробница /IVв. – IIIв. пр. Хр./ е първият от българските паметници, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Тя е известна с уникалните си стенописи - едни от най-добре запазените образци на антична живопис, които отразяват събития, свързани с живота на погребания тракийски владетел.

Казанлък е роден град на много известни български художници и не случайно тук се намира една от най - старите и богати художествени галерии в страната. Част от фонда на галерията е изложен в нейните филиали - родните къщи на художниците Дечко Узунов и Ненко Балкански.

Днес като атракция в историко - етнографски комплекс „Кулата", туристите могат да наблюдават лютиерство, примитивно розоварене и да опитат от продуктите на маслодайната роза - сладко от рози, ликьор, гюловица – традиционни за района занаяти и производства.

От всяка точка на долината гостът може да зърне златните кубета на Храм - паметника „Рождество Христово" в гр. Шипка, издигнат в памет на загиналите руски воини и български опълченци за свободата на България от турско робство. Оригиналната му архитектура, в стила на руската църковна архитектура от XVII век с характерните арки, фронтони и позлатени детайли е обект на неизменен туристически интерес.

Северозападно от Казанлък, сред поредицата старопланински върхове, се издига Шипка - легендарен връх, възприеман от българите като свято място и символ на българската национална независимост и национална гордост. През 1877 г. тук български опълченци водят епични сражения с многочислена турска войска, в които предрешават победния край на Руско-турската война (1877-1878 г.). Подвигът им е увековечен с монументален паметник, издигнат на самия връх.

Прочетете повече за Казанлък на:

www.bulgariatravel.org/bg/object/42/Kazanlyk

www.kazanlak.bg/index.php?p=c&r=205

Събития:

"Празници в долината на тракийските царе", 24-30 август 2012
Тракийски воини и жрици, митични същества и герои ще оживеят в Казанлък в края на август. В Празниците в Долината на тракийските царе, по време на които се чества богатото наследство на античността, осмислено от съвременниците, ще се включат професионалисти и аматьори, а жителите и гостите на Казанлък ще станат свидетели на множество културни събития.
Старинни техники и съвременни умения ще представят занаятчии и приложници от региона, които ще отворят творчески работилници в Панаира на тракийските занаяти. Тракийски легенди ще бъдат представени чрез атрактивния спектакъл „Новите траки“. Под знака на огъня, който за древните има символично и мистично значение, ще оживеят легенди и природни стихии, ритуали, музика и танц.

ФЕСТИВАЛ НА РОЗАТА 2012г. (Фестивал на розата, традициите и изкуствата)
Празникът на розата в Казанлък е създаден в началото на 20-ти век и се провежда в края на май и началото на юни, когато въздухът е наситен с аромата на уханното маслодайно растение.
От 2012 г. Празникът на розата се превръща в мултижанров фестивал. От 19 май до 24 юни участие в него вземат известни български изпълнители, като акцентът е върху българската музика – етно, джаз, фюжън и класика. В програмата са включени два нови фестивала -„ОпеРОЗА” и „Етника-фест”, изложби, танцови спектакли, конкурси и пленери. От 1-ви до 3-ти юни са традиционни събития: розобер, карнавално шествие и конкурс за избора на Царица Роза.

Чудомирови празници (25 март – 1 април)
Празниците са посветени на големия казанлъшки писател, хуморист, художник, общественик Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Официалното откриване е всяка година на 25 март – Благовещение, когато е рождената дата на Чудомир, и приключват на 1 април. В рамките на Чудомировите празници се представят изложби с негови рисунки, изложби на други автори, концерти, състезания между ученици, обединени под името „Чудомириада”, както и комедийни спектакли, като с гласуване публиката отличава най-добрия спектакъл – „Комедийният хит на сезона”. 

Туристически информационен център

Туристически информационен център
6100 гр. Казанлък, ул. «Искра» № 4
тел. + 359 431 99 553; + 359 431 99 550, +359 431 98 222
е-mail: kultura_kz@abv.bg, tourism@kazanlak.bg 

Събития

"Празници в долината на тракийските царе", 24-30 август 2012

ФЕСТИВАЛ НА РОЗАТА 2012г. (Фестивал на розата, традициите и изкуствата)

Чудомирови празници (25 март – 1 април)

Препоръчваме да видите

Казанлъшка тракийска гробница

Казанлъшка тракийска гробницаКазанлъшка тракийска гробница

Тракийската гробница при Казанлък / IV в. - началото на III в. пр. Хр./е първият от българските паметници, включен в списъка на ЮНЕСКО.
Гробница в могила “Голяма Косматка”

Гробница в могила “Голяма Косматка”Гробница в могила “Голяма Косматка”

Гробницата датира от втората половина на V в. пр. Хр. Запазените цветни орнаменти върху крилата на мраморната камерна врата символизират посоките на света и кръговрата на времето.
Храм в могила “Голяма Арсеналка”

Храм в могила “Голяма Арсеналка”Храм в могила “Голяма Арсеналка”

Храмът е построен в периода /V в. пр. Хр./. Подът във второто помещение представя основния тракийски символ и божество - Слънцето.
Мегалитен комплекс „Вратата на Богинята”

Мегалитен комплекс „Вратата на Богинята”Мегалитен комплекс „Вратата на Богинята”

Този уникален паметник с датировка около 1600 г. при н.е, се намира над с. Бузовград, на около 6 км южно от Казанлък.
Етнографски комплекс "Кулата"

Етнографски комплекс "Кулата"Етнографски комплекс "Кулата"

Комплексът пресъздава възрожденската атмосфера на 19-ти век. Красивата бяла църква и кокетно подредените около площадчето къщи и дюкянчета придават старовремски уют на тази част на града.
Храм в могила “Оструша”

Храм в могила “Оструша”Храм в могила “Оструша”

Храмът се намира на 10 км северно от Казанлък и е датиран от /ІV в. пр. Хр./. Централната камера е издълбана в един единствен гранитен блок с тегло около 60 тона.
Исторически музей

Исторически музейИсторически музей

Историческият музей „Искра” в Казанлък е сред най-старите и богати регионални музеи в България.
Национален парк - музей "Шипка-Бузлуджа"

Национален парк - музей "Шипка-Бузлуджа"Национален парк - музей "Шипка-Бузлуджа"

Паркът обхваща историческите места, свързани с отбраната на Шипченския проход през Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)
Храм-паметник "Рождество Христово" -  гр. Шипка

Храм-паметник "Рождество Христово" - гр. ШипкаХрам-паметник "Рождество Христово" -  гр. Шипка

Православният храм „Рождество Христово" в стил московски барок е построен между 1886 и 1902 г. в памет на загиналите в защита на Шипченския проход през Руско - турската война
Казанлък
Тази страница е създадена в рамките на подписано споразумение за безвъзмездна финансова помощ № SI2.ACGRACE044883600 за проект «Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България», съфинансиран от Европейската комисия като част от Рамкова програма за конкурентоспособност и иновации (РПКИ), която има за цел да насърчи конкурентоспособността на европейските предприятия. Цялата отговорност за съдържанието й се носи от бенефициента – Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и при никакви обстоятелства не може да се счита, че същата отразява официалното становище на Европейската комисия.”. Страницата се актуализира и поддържа от Министерството на туризма по проект «Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България - II», финансиран по програма COSME 2014-2020 г.
loader