Белица

Белица се намира в Югозападна България, на своеобразен кръстопът между три планини Рила, Пирин и Родопите, заемайки част от територията на Национален парк “Рила”. Туристически интерес в дестинацията представляват изключителните природни дадености, планинския курорт „Семково”, единствения в източна Европа „Парк за ре-адаптация на танцуващи мечки” в България, запазена възрожденска жилищна архитектура, археологически паметници, тракийски светилища, етнографско и фолклорно богатство на района. Прекрасната, съхранена природа позволява на Белица да предлага интересни възможности за активен и приятен индивидуален и колективен отдих на любителя на екотуризъм и на хобитуризъм. Интерпретирано е биоразнообразието и са маркирани 6 пешеходни екопътеки в Мусаленския дял на Рила планина, две от които навлизат в територията на Националния парк „Рила”. Всеки екомаршрут е посветен на отделна водеща тема – храмът на вечността, очарованието на торфището, следите на ледника, властелинът на планините, пазителката на живота и летящите цветя. Ще се завръщате в Белица всеки сезон, защото тя има какво да ви предложи, защото преживяването в Белица е незабравимо и ползотворно.

Част от историята на Белица, която не може да се пропусне, е тракийското селище. В този регион са открити някои от най-древните следи от човешката цивилизация, датиращи от епохата на неолита. Тук е открита древна надгробна могила, намираща се в района на тракийските светилища във високопланинската местност Бабяшка чука на север от Белица.

За любителите на историята културният център на Белица поддържа един от най-големите етнографски музеи в България – с експонати от времето на тракийската и римската епоха до Съветската декларация за обявяване на война на България от 1944 г.

Белица е идеално място за любителите на алпийски спортове, тъй като има богата история в областта на спортните дисциплини, като ски и пешеходен туризъм. Планинският курорт Семково, който се намира на 17 км от града, се издига на височина 600 метра над морското равнище и целогодишно привлича посетители. Правителството е изградило редица еко-пътеки, които минават през някои от най-девствените кътчета на страната.

Кое прави Белица специално място?

Паркът за танцуващи мечки е една от специалните „весели“ атракции в Белица. Той е най-големият по рода си в Европа и е дом на нарастваща популация от спасени мечки, които се подготвят за връщане в естествената си среда. Паркът се финансира от Фондация „Бриджит Бардо“ и Община Белица.

Пътуването до Белица няма да е пълноценно, ако не опитате вкусните местни гозби и ако не се насладите на празненствата след вечеря. Посещението в някой от ресторантите в стар стил в града, където можете да опитате средиземноморски тип ястия, завършва с вечер с традиционни песни от Белица, които се пеят около масите.

Белица е град, потопен в история, и общината е предприела необходимите мерки, за да запази това. Екологичните въпроси са винаги на дневен ред, а новите мерки за опазване на околната среда постоянно се подобряват.

Животът в Белица кипи през цялата година, тъй като в града постоянно се организират фестивали и различни мероприятия. В региона живеят както мюсюлмани, така и християни, чиито религиозни ритуали внасят оживление по време на празниците.

Събития
Последната седмица на м. Февруари - Зимната фиеста "Бела Ица" е двудневен зимен празник, в който участват гражданите на Белица, туристите и студентите от Техническия университет, от Софийския университет “Климент Охридски”, от УАСГ и от Нов български университет. Организират се оспорвани и забавни спортни състезания и игри, представления на самодейци от общината и от благоевградския регион, които изпълняват характерния за различните селища фолклор. Празникът се провежда в курорта Семково, намиращ се на 17 км от град Белица.


Свали досие на дестинация Белица

Официална страница на дестинация Белица: www.belitsa.com

Разгледай 360° Панорамни снимки от град Белица, Семково, Парка за танцуващи мечки и Южна Рила

Туристически информационен център

Музей – гр. Белица;
тел/факс: 07444/2815; Координатор: 0885 006 891; Гид: 0882 030 909; Музеен уредник : 0885114060
еmail: eden@belitsa.com

За контакти с представители от дестинацията

Народно читалище „Гeорги Тодоров 1885”, гр. Белица
тел: 07444/2227, 0885006891;
еmail: maiazvetan@abv.bg
web адрес: www.ibrary.belitsa.com

Събития

м. февруари – Зимен празник –„ Семково – Белица „
двудневен зимен празник, в който участват гражданите на Белица и гостите на града. Празникът включва забавни спортни състезания, игри и представления на самодейци от общината и региона. Провежда се в курорта Семково. maiazvetan@abv.bg

Препоръчваме да видите

Водопади Казаните и м. Стеници

Водопади Казаните и м. СтенициВодопади Казаните и м. Стеници

Като истинска перла в короната на Рила планина община Белица е осеяна с езера, реки , водопади, бистрите ручеи и потоци.
Белишки скали

Белишки скалиБелишки скали

"Белишките скали" се намират на 7км. от град Белица и заемат площ от 55 дка..
Национален парк „Рила”

Национален парк „Рила”Национален парк „Рила”

Най-големият национален парк в България с площ от 81 046,0 ха.
Белица -“Природният феномен в национален парк Рила”

Планински курот „Семково”Белица -“Природният феномен в национален парк Рила”

Планински курот „Семково” се намира в местността Семкови поляни, Средна Рила.
Повече информация за курорта може да научите във Facebook групата на курортен комплекс "Семково"
Белица -“Природният феномен в национален парк Рила”

Парк за танцуващи мечкиБелица -“Природният феномен в национален парк Рила”

Повече информация за парка може да прочетете тук  или във Facebook групата на Парка на танцуващите мечки

Белица

Църква Свети Георги 1835Белица

Символът на Белица е църквата "Св.Вмчк Георги". Изградена е в периода 1833-1835г. на високо и видно място, над центъра на града. Така храмът се вижда отвсякъде. (GPS 41˚ 57’ 5’’ (41.951384˚) с.ш. 23˚ 33’ 33’’ (23.559108˚) и.д.)
Освен него интерес представлява и най-старата постройка в града – църквата "Св.Димитър", която е построена е през 1716г.

Читалище "Георги Тодоров"Белица

Читалище "Георги Тодоров" поставя началото си от 1885 г. и е естественият културен център на град Белица и района, който опазва местните трации и обичаи. В прилежащата музейна сбирка са събрани миналото и настоящето на този малък град. Представено е културното наследство на региона в тематични експозиции за археология, българско възраждане, етнография, картинна галерия, нова Белица и изложба-базар от местни занаяти. Тук ще видите и уникален тракийски саркофаг, който се датира към 2500г. пр.н.е.

Циркусни езерни групиБелица

Във високата част на Рила са разположени групи езера, до които достигат маркирани пътеки:
Вапски езера - GPS 42˚ 4’ 51’’ (42.080897˚) с.ш. 23˚ 31’ 11’’ (23.519776˚) и.д.
Сухо езеро - GPS 42˚ 4’ 21’’ (42.072392˚) с.ш. 23˚ 33’ 20’’ (23.555675˚) и.д.
Скалишки езера - GPS 42˚ 4’ 45’’ (42.079177˚) с.ш. 23˚ 30’ 7’’ (23.501859˚) и.д.
Чернополянски езера - GPS 42˚ 5’ 19’’ (0˚) с.ш. 23˚ 29’ 25’’ (23.490272˚) и.д.
Подходящи за посещения от март до септември.
Народно читалище “Георги Тодоров”, гр.Белица – “Природният феномен в национален парк Рила”
Тази страница е създадена в рамките на подписано споразумение за безвъзмездна финансова помощ № SI2.ACGRACE044883600 за проект «Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България», съфинансиран от Европейската комисия като част от Рамкова програма за конкурентоспособност и иновации (РПКИ), която има за цел да насърчи конкурентоспособността на европейските предприятия. Цялата отговорност за съдържанието й се носи от бенефициента – Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и при никакви обстоятелства не може да се счита, че същата отразява официалното становище на Европейската комисия.”. Страницата се актуализира и поддържа от Министерството на туризма по проект «Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България - II», финансиран по програма COSME 2014-2020 г.
loader