Каварна

Живописното Каварненско крайбрежие се разстила по протежение на 42 км. с общата площ на плажовете 74 000 кв.м., слабо разчленено с обособени малки естествени плажове, които допринасят за спокойната почивка на туристите през активния летен сезон. Предпоставка за бързото развитие на туризма на територията на Каварна е и добре изградената инфраструктура в курортните зони – Икантълъка, Курортна зона – Каварна и Русалка.

Каварненският край предлага великолепни възможности и за екотуризъм във всички негови форми от семейната почивка в уюта на традиционната селска къща в Българево, Камен бряг или Топола до специализирания туризъм – наблюдения и фотографиране на птици и растения, на делфини и различни риби в крайбрежните води, запознаване с богатото културно-историческо наследство.
Наблюдение и фотографиране на флората и фауната – богатото разнообразие на птици привлича туристите от цял свят и допринася Каварна да се превърне в едно от най-предпочитаните места у нас за развитие на орнитоложки туризъм (местността Икантълъка, местността Болата, Долината на авлигите и Яйлата) и характерната за района степна растителност и редки видове, вписани в Червената книга на България (местността Болата, нос Калиакра, природо - археологическият резерват “Яйлата”(широколистният божур).

Каварна е дестинация утвърдена като културен център, в който се развива богата дейност от регионален, национален и световен мащаб. Станали традиционни, фестивалите в града привличат личности, свързани с изкуството и широк кръг от българска и международна публика. За кратко време, Каварна се превърна „Рок – столица” на Балканите. В града са гостували над 40 световно известни изпълнители, сред които Dio, Manowar, Deep Purple, Scorpions, Whitesnake, Accept, Nazareth, Saxon, Billy Idol, Twisted Sister, Ария, Любэ, Филип Киркоров и много други, както и редица български изпълнители – Б.Т.Р., Сигнал, Хиподил и др.

Основни атракции в Каварна са: Рок концерти, Джип Трип, Вело турове, Пешеходни преходи, Пейнтбол, Фототуризъм, Подводни спортове, Стрелба с лък, Морски Каякинг.

Събития:
30 юни – 1 юли: Джулай Морнинг фестивал
И тази година Джулай Морнинг фестивалът събра хиляди в първото юлско утро в село Камен бряг, за да посрещнат изгрева. Фестът започна в 4.30 часа с изпълнения на първите групи. След това на сцената край местността „Огънчетo” се запява култовата песен July Morning в момента, когато слънчевият диск се показва над морето.

м. Юли - Рок Фест Каварна 
Тазгодишният рок фестивал в Каварна беше на 13, 14 и 15 юли 2012г. и протече под мотото „В чест на Рони”. Хедлайнер първата вечер беше легендарната група Dio Disciples, която дойде в морския град с вокалисти Tim "Ripper" Owens и Toby Jepson. По време на престоя си в Каварна, момчетата от Dio Disciples почетоха паметта на великия Ronnie James Dio, поднасяйки цветя на паметника му. 

Виртуален тур на Каварна може да бъде направен тук

Виртуален тур Калиакра може да бъде направен тук

Туристически информационен център

Исторически музей – организира посещения с екскурзовод чрез предварителна уговорка
гр.Каварна 9650, ул. „Черноморска“ № №1Б
Тел. +359 570 82150, уредници: +359 570 82327
е-mail: imkavarna@abv.bg 
www.kavarnamuseum.org
 
 

За контакти с представители от дестинацията

Община Каварна, отдел "Туризъм и икономическо развитие"
гр. Каварна 9650, ул. "Добротица" 27
тел.: 0570 / 8 61 10
тел./факс: 0570 / 8 31 81
е-mail: tourism.kavarna@mail.bg
www.kavarna.bg 

Събития

30 юни – 1 юли: Джулай Морнинг фестивал

м. Юли - Рок Фест Каварна

Препоръчваме да видите

Художествена галерия “Христо Градечлиев”Каварна

Галерията представя: Графики на Хр. Градечлиев в І-ва зала; Живопис и История на Каварна във ІІ-ра зала; Временни изложби в останалите три зали.
За контакти: гр. Каварна, ул.”Ахелой” №1; тел.: 0570/84236;
е-mail: galeria@kavarna.bg
Работно време: 08.00-12.00 / 13.00-17.00 
Етнографска къща

Етнографска къщаЕтнографска къща

Етнографският комплекс в град Каварна е открит за посетители през 1984 г. Той е организиран в стара каварненска къща, реставрирана и превърната в музей на градския бит. 
Градски исторически музей – Каварна

Градски исторически музей – КаварнаГрадски исторически музей – Каварна

Музеят представя експозиция “Каварна в периода от І-во Българско царство до присъединяване на Южна Добруджа към България през 1940 г.”

Морски музей “Добруджа и морето”

Морски музей “Добруджа и морето”Морски музей “Добруджа и морето”

Експозицията ,,Добруджа и морето” е неразделна част от Историческия музей в гр. Каварна. Тя е разположена в непосредствена близост до основната сграда на музея, в реставрирана турска баня (хамам) от XVI в.
Местност „Яйлата“

Местност „Яйлата“Местност „Яйлата“

Местността Яйлата е обявена за археологически резерват през 1989г. На територията на археологическия комплекс се намират многобройни паметници от различни исторически епохи от V хилядолетие пр. Хр. до средата на ХІ век.
Археологически резерват Нос Калиакра

Археологически резерват Нос КалиакраАрхеологически резерват Нос Калиакра

Природен и археологически резерват, музей с отдалеченост от гр. Каварна - 14 км. Ограден от отвени пурпурни скали, нос Калиакра се врязва с двукилометров клин навътре в морето и затваря огромен подковообразен залив.
Влажна зона Болата

Влажна зона БолатаВлажна зона Болата

На север от нос Калиакра се намира влажната зона Болата. Тук гнездят интересни водолюбиви птици – малък воден бик, малък гмурец, патици.
Каварна
Тази страница е създадена в рамките на подписано споразумение за безвъзмездна финансова помощ № SI2.ACGRACE044883600 за проект «Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България», съфинансиран от Европейската комисия като част от Рамкова програма за конкурентоспособност и иновации (РПКИ), която има за цел да насърчи конкурентоспособността на европейските предприятия. Цялата отговорност за съдържанието й се носи от бенефициента – Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и при никакви обстоятелства не може да се счита, че същата отразява официалното становище на Европейската комисия.”. Страницата се актуализира и поддържа от Министерството на туризма по проект «Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България - II», финансиран по програма COSME 2014-2020 г.
loader