Начало » EDEN дестинации » Белоградчик

Белоградчик

Митове, легенди, дори следи от древните траки очакват посетителите на Белоградчик – малко „бяло” градче в Северозападна България, живописно разположено в подножието на Стара планина. Територията на община Белоградчик е населявана от племенната общност на трибалите и тяхната богата история завещава на региона множеството си митове и традиции и дори в наши дни важните дати от древния тракийски календар се честват под формата на фестивали.

Природно наследство:
Мястото изобилства от интригуващи природни характеристики благодарение на своята геология, на която се дължи и мрежата от интересни скални образования, в това число и перлата в короната - пещерата „Магура“. Намира се в землището на село Рабиша, на 25 км отстояние от Белоградчик и е най-голямата пещера в България. Разполага с галерии и зали, които ще привлекат и най-опитния спелеолог или пещерняк.

Триумфалната зала, Прилепната галерия, Залата на сталактоните, Галерията с рисунките, Залата на падналия бор, Залата на тополата, Тронната зала, Тържествената зала, Коридорът на фиордите – живописни наименования, които призовават посетителите под земята. Тази пещера от палеолита е известна със своите уникални скални рисунки, изпълнени с прилепно гуано, датиращи от епипалеолита (10 000 пр.н.е.) до раннобронзовата епоха, както и с фосилите на диви праисторически животни. Отворена през цялата година, пещерата е добре осветена, а пътечките, които криволичат през този подземен свят, са добре поддържани и оградени с предпазни парапети. Те могат да се използват от пешеходци и велосипедисти.

Ако почувствате пристъп на клаустрофобия, можете да намерите успокоение наблюдавайки звездите в астрономическата обсерватория, разположена сред Белоградчишките скали. Тя служи като романтично бягство от ежедневието, където ясно могат да се наблюдават Луната, пръстените на Сатурн, спътниците на Юпитер, сърпа на Венера, комети, звезди и галактики.

За онези, които предпочитат природните науки пред геологията и астрономията, Белоградчик разполага и с единствения природонаучен музей в Северозападна България. Неговите над 3 000 експоната запознават посетителите с най-атрактивната част от богатото биологично разнообразие в тази част на България. Интересни лекции запознават посетителите с увлекателни и любопитни факти относно живия свят.

Фолклор:
Едно значимо ежегодно събитие е тридневният фолклорен фестивал „От Тимок до Искър – по стъпките на траките“, който се провежда през месец септември.

Фестивалът започва с тракийско шествие от известната белоградчишка крепост под съпровода на овчарски гайди и други музикални инструменти, докато участниците, облечени в традиционни тракийски костюми, преминават през града. Зрелището придобива мистериозен характер с появата на участници в костюми, с маски и факли в ръка. За онези, които желаят да се присъединят, се раздават свободно маски, костюми и факли.

Тракийската богиня Бендида е почетена с празненство, при което в скалите, огньовете и под светлината на факлите в местността „Панаирище“ се пресъздава легендата за божеството, заедно със спектакли като „Орфей и вкаменената сватба“ или „Тамирис и музите“.

Пресъздават се и битките между съперничещите си племена, като се използват импровизирани оръжия като копия, мечове, лъкове, щитове и тояги. Фестивалът включва и други спортни съревнования – хвърляне на копие и диск, стрелба с лък, надбягване с коне и прескачане на огньове. Победителите в тях биват увенчавани с корона от млада жена в ролята на богиня Бендида. В местността „Панаирище“ е отделено специално място и за грънчарството, където занаятчиите показват своите умения и тайните на това изкуство.

Изкуство и култура:
Белоградчишката крепост е построена сред недостъпните скали преди създаването на българската нация и се използва като военно съоръжение до Сръбско-Българската война през 1885 г. Посетителите днес лесно могат да разберат защо мястото е избрано за укрепление, ако се изкачат до най-високата част на крепостта – първата плоча. Пред тях се простира България, от билото на Стара планина на юг до медните Карпати на запад. Точно под тях се простират скалните образования, които оттук изглеждат още по-зрелищни.

Историческият музей „Пановата къща“, построена около 1810 г., е типичен образец на западно балканската архитектура, която е превърната в музей след реставрацията си през 1970 г. Експозицията от 8 000 експоната отразява бита, заниманията и битките на населението.

Историческа архитектура и отражение на бита на населението от отминала епоха също така могат да бъдат открити в местността „Анище“ – останки от разрушено антично селище, събрани артифакти, които включват фрагменти от глинени съдове, накити и монети от III-ти век.

Джамията „Хаджи Хюсеин“ също представлява забележителност, която си струва да се посети, тъй като може да се похвали с най-доброто от българската дърворезба и е единствената джамия в страната с таван от българска дърворезба.

Винопроизводство:
Регионът е прочут със своето вино и за местните жители дегустацията съставлява важна част от техните традиции. Траките са вярвали, че виното може да издигне хората от земята към небесата, а местните жители и туристи в областта са склонни да проверят на практика тази теория.

Любопитен факт:
Едно от най-интересните образувания, което може да се открие в пещерата „Магура“, е т.нар. „пещерно мляко“.

Събития
м. Юни - Традиционен Фолклорен Фестивал "От Тимок до Искър - по стъпките на траките", който води началото си от 1968г. Първият фестивален ден винаги е посветен на тракийска тематика и задължително включва възстановка на легенди от митологията на траките и факелно шествие на млади хора по централните улици на града. Следващите фестивални дни продължават с изявите на фолклорни певчески и танцови състави от Белоградчик и региона. 
И днес, основните цели, които организаторите на над четиридесетгодишния фестивал си поставят, са: 
  • да продължи съхраняването, популяризирането и развитието на фолклора от Северозападна България;
  • да изпълнява възпитателна и познавателна роля за младото поколение;
  • да привлича туристи и гости на общината и ценители на културния туризъм.

Туристически информационен център

Туристически информационен център
гр. Белоградчик 3900, ул.“Поручик Дворянов” № 1А
тел. + 359 881283
е-mail: tourism@belogradchik.bg
www.belogradchik-eu.net

 

Събития

м. Юни - Традиционен Фолклорен Фестивал "От Тимок до Искър - по стъпките на траките", който води началото си от 1968г. 

Препоръчваме да видите

Белоградчишки скали

Белоградчишки скалиБелоградчишки скали

Едно от природните чудеса на света!
Белоградчишка крепост

Белоградчишка крепостБелоградчишка крепост

Белоградчишката крепост е една от най-запазените крепости в страната.
Магурата (Рабишка пещера)

Магурата (Рабишка пещера)Магурата (Рабишка пещера)

Само на 20 км. от Белоградчик се намира една от най-големите и най-красиви пещери в България - Пещерата Магурата.
Рабишко езеро

Рабишко езероРабишко езеро

Рабишкото езеро е най-голямото тектонско езеро в България

Астрономическа обсерваторияБелоградчик

Обсерваторията на Института по астрономия към БАН разполага с три телескопа, единият от които е третия по големина телескоп в страната, компютър за обработка и съхранение на данните от електрофотометричните наблюдения и тези със CCD камера.
Работно време: след 20 ч., по заявка
За контакти: тел.: 0936/ 53372

Пещерата „Козарника”Белоградчик

Пещерата се намира на 5 км. от гр. Белоградчик. Тя е уникална с откритите на скоро следи отпреди 1 600 000 години, които се предполага, че са на първия човек на Европейския континент от рода - Homo erectus.

Художествена галерияБелоградчик

Галерията разполага с над 255 платна – графика и живопис, част от които са рисувани на ежегодно провеждащите се в Белоградчик и околностите му пленери по живопис.
Работно време: 08.00 - 12.00 , 13.00 – 17.00
тел: 0936/936 53042

Исторически музейБелоградчик

Историческия музей наречен Пановата къща, разполага с фонд от над 8000 експоната от епохите: праистория, античност и средновековие. В него могат да се видят експонати открити в пещера Козарника, като кости от праисторическа мечка, хиена, див кон и др.
Работно време: 09.00 - 12.00 , 14.00 – 17.00
тел: 0936/ 53469

Местността АнищеБелоградчик

На 12 км. от Белотрадчик, до с. Граничак се намира късноантичната селищна структура „Анище”. Първоначално вниманието е насочено към изясняване характера и функцийте на очерталото се апсидално помещение, разположено в югозападната част на терена. Открит е хипокауст на 1,65 м. Дълбочина от горния хумусен пласт.

Природонаучен музейБелоградчик

Природонаучен музеи е единствен за северозападна България. Разполага с общ фонд от 3000 експоната. В експозицията присъстват много ендемитни и реликтни видове от Балканите и Европейския континент.
Работно време: 09.00 - 12.00 , 14.00 – 17.00
За контакти: 00359 936 53231
Седем състояния на водата: дух, здраве, вяра, история, красота, традиция и бит
Тази страница е създадена в рамките на подписано споразумение за безвъзмездна финансова помощ № SI2.ACGRACE044883600 за проект «Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България», съфинансиран от Европейската комисия като част от Рамкова програма за конкурентоспособност и иновации (РПКИ), която има за цел да насърчи конкурентоспособността на европейските предприятия. Цялата отговорност за съдържанието й се носи от бенефициента – Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и при никакви обстоятелства не може да се счита, че същата отразява официалното становище на Европейската комисия.”. Страницата се актуализира и поддържа от Министерството на туризма по проект «Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България - II», финансиран по програма COSME 2014-2020 г.
loader